Flac, mp3, Opus, OGG …

flac

Un còdec d’àudio és una especificació per comprimir una informació, en aquest cas de so. Aquesta especificació ha de ser eficaç per tal de garantir al màxim la informació original, però també ha de ser eficient: el procés per fer-ho ha de ser àgil i ràpid.

Dintre del mon dels còdecs podem dir que hi ha dues grans famílies: els còdecs amb pèrdues (lossy) i els sense pèrdues (lossless).

El còdec FLAC és un exemple de codificació sense pèrdues, això vol dir que aconseguim comprimir la informació original (per exemple una pista d’àudio d’un CD) sense perdre informació en el procés; com a punt negatiu, podem dir que el fitxer final no tindrà una reducció en la mida tant gran com la que podem obtenir en els còdecs amb pèrdues.

En el cas dels còdec amb pèrdues hi ha pèrdua d’informació respecte al original, en aquest cas el que interessa obtenir és la millor relació entre compressió, qualitat del só, i temps de procés en la reproducció. El millor còdec serà aquell que aconsegueixi la màxima reducció sense perdre molta informació i amb el mínim esforç això darrer vol dir una mínima latència en la reproducció. Alguns exemples de còdecs amb pèrdues són el famós mp3, el OGG Vorbis o el Opus, aquest darrer per exemple millora molt la latencia (22.5 milisegons) i això fa que sigui molt adient en enllaços de comunicacions per permetre la conversa natural en events en directe, fins i tot permet disminuir la qualitat per obtenir una latència inferior de fins a 5 milisegons, podeu accedir a més informació sobre el còdec en aquest enllaç: Opus.

Les diferències en l’audició entre un còdec amb pèrdues i un sense, per alguns son perceptibles, per d’altres son inapreciables, hi ha molts blocs i fòrums de debat en els que trobareu opinions per tots el gustos. Segurament amb una oïda afinada, una bona targeta d’àudio, un bon amplificador i bons altaveus es poden notar diferències.

Si teniu l’aplicació VLC instal·lada en l’equip, en el menú d’eines es pot visualitzar la diferència entre un còdec com el FLAC i un MP3 accedint a l’opció Informació Multimèdia i en el tab Estadístiques podem veure la taxa de bits del contingut, amb un fitxer mp3 de 3.8 MB podem veure com VLC ens dona una taxa de bits del contigut de 192 kb/s.

VLC1

En canvi podem veure la diferència en fitxer FLAC de 38 MB, VLC ens dona una taxa de bits del contingut de 931 kb/s

VLC2

Jo m’he decidit a recuperar les pistes d’àudio dels meus CD’s preferits en fitxers Flac, per fer-ho podeu trobar a Internet moltes aplicacions gratuites, com Sound Converter

Afegeixo un bon article en el que hi ha una bona anàlisi tècnica.

Un pensament quant a “Flac, mp3, Opus, OGG …”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *